S kolem na hladině na Fotografi týdne

27.03.2013 20:17

digiarena.e15.cz/s-kolem-na-hladine-na-fotografi-tydne_6

S kolem na hladině na Fotografi týdne 9.7.2008

 

Kolo se vznáší nad vodou, vlasy vlají a čas se zastavil. Všechny tyto prvky najdete na aktuální Fotografii týdne.

S černobílými záběry dětí a sportovců se nám tentokrát představuje autor, prezentující se pod přezdívkou pepexdx. V posledních dvou měsících zveřejnil několik fotografií v jednotném stylu a my se podíváme na předposlední z nich. Autor ji nazval „Na hladině“. A skutečně se svým způsobem jedná o jakýsi tanec po vodě. Tímto se mezi nejlepšími fotografiemi uplynulých týdnů opět objevuje sportovní tematika. I přesto však tento záběr lehce překračuje žánrové hranice.

Úžasný okamžik, vynikající moment, zdařilá fotografie – pod záběrem se brzy začala objevovat superlativa nejrůznějšího druhu. Autor měl v každém případě štěstí na tento unikátní okamžik. K dispozici bylo i zajímavé světlo, efektní vodní plocha a šikovné softwarové úpravy na závěr. Zbytek byl v rukách fotografa.

bike.jpg 
Na hladině; foto: pepexdx

Téměř diagonální kompozice uzavřená v dokonalém čtverci působí velmi čistě a jednoduše. Dítko se na kole v zachyceném okamžiku takřka vznáší, přední kolo se odráží ve zvlněné hladině. Kolo a voda jsou dva zcela odlišné prvky scény, při jejichž vzájemném dotyku dojde k roztříštění zrcadlové hladiny. Okamžik byl ale zachycen, zničení už nehrozí.

Křehký a přitom velmi kontrastní a dynamický snímek je podle autorových slov vlastně upoutávkou na sérii fotografií s názvem „bike and water Šternberk 2008“. Na první pohled nás tu upoutá nejen silueta chlapce na kole, ale také jednoduchý název této série. Písmo zde hraje podstatnou roli – nápis je dost velký na to, abychom ho nepřehlédli, ale jeho jednoduchý styl kompozici nenarušuje. Naopak, spíše je tu v roli doplňujícího prvku. Snímek na hranici umění, dokumentu a reklamní fotografie si v každém případě získal své fanoušky. Autorovi gratulujeme!Více na: https://digiarena.e15.cz/s-kolem-na-hladine-na-fotografi-tydne_6#utm_medium=selfpromo&utm_source=digiarena&utm_campaign=copylink